
Op-de-kop-tekenen
Deze tekening was de eerste ‘op-de-kop-tekening’ die ik maakte. Ik was toen 13 jaar oud en direct overtuigd van de effectiviteit van deze techniek.
Later kwam ik de uitleg van de techniek tegen in twee interessante boeken. Het eerste boek dat ik las was ‘Het artistieke brein’ van Carl Purcell. en het tweede was ‘Drawing on the right side of the brain’ van Betty Edwards.
Waar het om gaat is het uitschakelen, foppen, vervelen van de intellectuele en haantje de voorste , sterk ontwikkelde en eindeloos op school getrainde linkerhersenhelft. Daar liggen vele vereenvoudigde symbolen opgeslagen voor alles wat we zien. Zodra we beginnen te tekenen , dringt zich zo’n symbool op. Het resultaat stelt ons teleur. Het lijkt kinderlijk en we concluderen dat we niet kunnen tekenen… Wat enorm helpt is de trucjes te gebruiken om de linkerhelft te frustreren en het ruimtelijke rechterbrein haar werk te laten doen. Eén van die trucjes is ‘op-de-kop-tekenen’. Probeer zoveel mogelijk in ruimtelijke termen te denken ‘hoe loopt deze lijn, hoeveel afstand zit er tussen deze en de volgende lijn, hoe lang is de lijn, hoe schuin etc..’en niet benoemen: dit is een been , dit is een arm. Focus alleen op wat je ziet en teken het na.
